Onverwachte knuffels

Ik kom de kamer binnen lopen

Bo zit bij een van de kinderen op schoot, op de grond. Ik had nog zo gezegd dat ik dat niet wil hebben.

Bo. Een super lief, leuk en eigenwijze hond die sinds maart vorig jaar deel van ons gezin uitmaakt. Het opvoeden van een pup is af en toe te vergelijken met het opvoeden van kinderen.

Daarom had ik van tevoren mijn kinderen al voorbereid op regels over de opvoeding van Bo, en wat ik daarin van hen verwachtte. Goeie voorbereiding toch? Helaas was de praktijk anders. Want natuurlijk zullen ze zich aan de afspraken houden, maar natuurlijk doen ze dat niet.

Een belangrijke regel is dat ik geen ‘schoothondje’ wil.

Hoe ziet dat er nu in real time uit? Bo vindt het heerlijk om te knuffelen, dan zit ze op schoot bij een van de kinderen die op de grond zitten…..(zucht)

Nu heb ik dus een incidentele schoothond. Daar kan ik me heel druk over maken. Maar als ik eerlijk ben, terugdraaien kan ik het niet, en er zit ook een voordeel aan.

Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik het fijn vind dat ze dit doen met haar.

Want daardoor kan ik mijn knuffels rustig op haar loslaten en zij vindt het oprecht heerlijk! Sterker nog, als de kinderen op bed liggen komt ze vaak zelf naar de bank lopen, til ik haar op en knuffelen we stiekem op de bank. Heerlijk!

Dit was niet gebeurd als de kinderen zich strikt aan mijn regels hadden gehouden.


Als ik dit vertaal naar gedrag van jou als professional is het herkenbaar. Je hebt een beeld voor ogen hoe je werk zou moeten zijn. Je doet er alles aan om dat te realiseren.
Maar natuurlijk loopt het anders. Collega’s doen anders, jij reageert anders….

Blijf niet hangen in hoe je had bedacht hoe het zou zijn, maar kijk ook naar de onverwachte knuffels die het resultaat zijn. Wat doe jij dan? Blijf je vasthouden aan wat je wilde?

Hoe mooi is het als het lukt om de situatie te accepteren zoals die geworden is het en je te laten verrassen door het positieve effect dat dat kan hebben.

Voor je het weet zitten jullie ook samen op de grond of zelfs op de bank te knuffelen! *
(* Corona er even buiten gelaten).

Geschreven door: Ellemieke

28 nov 2021