Egoistisch

“Voel jij je soms ook zo egoïstisch dat je iets alleen voor jezelf doet?”

Ik wel. Mijn moeder vroeg of ik met haar mee wilde. Een wandeling over een beleving pad. Ont-stressen op een bezinningseiland. Dan konden we gelijk mooi even samen bijkletsen. Super lief!

Met deze vraag barst er een storm aan gedachten in mijn hoofd los:

- “Leuk. Maar wanneer, want je moet ook aan het werk! En in het weekend wil je er zijn voor je gezin”
- “ Superleuk! Samen iets doen met mijn moeder, qualitytime.”
- “Het is wel handig, want het sluit aan op je werk. Dan kun je gelijk onderzoeken of daar een mooie link is voor wandelcoaching.”
- “Kan er iemand op de hond passen?”
- “Hoe lang duurt het, want ik moet nog veel doen.”
- “Wat moeten de kinderen die dag doen, dan pas weet ik of ik weg kan.”

Wat een onrust in mijn hoofd, op zo’n simpele vraag!

En daar ben ik vast niet de enige in. Dit is een simpel voorbeeld waar de meeste vrouwen ook last van hebben: Je snel schuldig voelen omdat je iets voor jezelf doet.
De gemiddelde man denkt over dat soort dingen niet eens na, maar doet het gewoon. Een beetje overleg is prima, maar het houdt niet in dat jij altijd degene bent die zich aan hoeft te passen! 
Toen ik nog in loondienst werkte, werkte ik 3 dagen. Op die andere dagen deed ik allerlei praktische zaken en soms ook even iets voor mezelf. Dat vond ik soms een lastige keuze, maar ik deed het wel. Sinds ik voor mezelf ben begonnen gaat bijna al mijn doordeweekse tijd in mijn wandelcoachbedrijf zitten. Dat is niet erg, ik vind het super leuk! Jammer is dat die keuze om iets voor je zelf te doen een grotere uitdaging is. Het voelt egoïstisch. De anderen zijn hard aan het werk en ik ga lekker buiten wandelen. “Lekker makkelijk”. En er is nog veel te doen.

Het is zonde, want het kost veel energie die je beter in leuke dingen kunt stoppen. Met een schuldgevoel help je niemand. In eerste instantie jezelf niet, maar ook je omgeving niet.
Met deze wetenschap heb ik me voorgenomen om de komende tijd vaker “egoïstisch” te zijn.
Dus ga ik morgen, op een ordinaire doordeweekse dinsdag, lekker met mijn moeder wandelen!
Maar ik ben wel op tijd thuis 

Heb jij ook een keer behoefte om ‘lekker egoïstisch’ te zijn? En kun je ondersteuning gebruiken bij het maken van een keuze voor plezier in je werk? Stuur me een bericht en we kijken hoe ik jou verder kan helpen!

Geschreven door: Ellemieke

14 december 2020